Afmetingen

Doornmaat Slot Meten

Doornmaat-en-slotsparing-sloten doornmaat slot opmeten

Als je een slot gaat kopen zijn er twee belangrijke afmetingen die van toepassing zijn: de doornmaat en de slotsparing. De slotsparing is de afstand tussen het krukgat en het slotgat of sleutelgat. De doornmaat is de afstand van de kruk en het slotgat en opzichte van de rand van de deur. In dit blog artikel vertellen we over de slotsparing en doornmaat.doornmaat slot opmeten

Een slotsparing is alleen van toepassing op sloten met een cilinder. Dus een slot dat je met een sleutel kan sluiten en openen. Een loopslot heeft geen cilinder of sleutel, dus voor deze deur is een slotsparing en hart-op-hart afstand niet van toepassing. Een loopslot zijn de sloten die gebruikt worden bij binnendeuren, omdat deze deuren niet volledig afgesloten dienen te worden.

Slotsparing

De slotsparing is de afstand van het krukgat ten opzichte van het slotgat of sleutelgat. De slotsparing wordt ook wel de hart-op-hart afstand genoemd. Meer over deze afmeting vind je in dit blog artikel: schilden opmeten. In dat blog artikel gaan we verder in op de verschillende typen hart-op-hart afstanden, zoals PC, WC, klavier en blind. Het is belangrijk dat het slot dat je koopt of al hebt overeenkomt met de afmeting van het schild dat je koopt of al hebt.

doornmaat_deurbeslag-expert

Doornmaat

De doornmaat is de afstand van de deurkruk of knopkruk ten opzichte van de rand van de deur. Als dit 50 mm is dan zit de deurkruk (en het slot en de sleutel) dichterbij de rand van de deur dan wanneer de doornmaat 55 of 60 mm is. De doornmaat loopt altijd met stappen van 5 mm op. De standaard afmetingen die wij in Nederland kennen zijn anders dan in Frankrijk en Duitsland, let daar dus mee op.

Mocht je vragen hebben, bel of app ons gerust.  Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.