Afmetingen

Schild Deurbeslag Opmeten

Schild opmeten, deurbeslag opmeten

De schilden of het schild deurbeslag opmeten is noet echt moeilijk. Deurkrukken voor binnen vind je in twee varianten. Deurkrukken op rozet en deurkrukken op schild. Bij deurkrukken op rozet is de deurkruk gemonteerd op een klein rond of vierkant plaatje. Het plaatje voor het slot of WC-sluiting is los van de deurkruk.

Bij een deurkruk op schild zit de deurkruk gemonteerd op een (vaak) stalen plaat. Ook het gat voor de sleutel of de sluiting voor een WC-slot zitten op dezelfde plaat gemonteerd.

Als je denkt aan het schilden en meten van deurbeslag, zou je kunnen denken aan het kiezen, positioneren en installeren van schilden (de platen die de deurklinken en sloten bedekken) en deurbeslag (de klinken, knoppen en sloten zelf). Het schild deurbeslag opmeten is belangrijk om ervoor te zorgen dat het beslag past en in overeenstemming is met de deur en het schild correct gepositioneerd is. Dit kan ook inhouden dat je rekening houdt met de afstand tussen het slot en de deurklink, de dikte van de deur en de stijl van het beslag die past bij het algehele ontwerp van de deur en het interieur.

Schild deurbeslag opmeten

Deurkrukken of knoppen op schild zijn geschikt voor zowel binnendeuren als buitendeuren, let hierbij echter wel op de veiligheid die een set biedt. Schild deurbeslag opmeten is belangrijk voordat je tot de koop overgaat. Een buitendeur dient goed beveiligd te zijn met een sterk slot en het liefste ook echt veiligheidsbeslag.schild deurbeslag opmeten SKG3 VEILIGHEIDSBESLAG OVAAL 250X50MM GREEP/KRUK ROND MET VEERCONSTRUCTIE PROFIELCILINDERGAT 55MM MET KERNTREKBEVEILIGING RVS

Koop je een set met rozet, dan is de maatvoering niet van belang. Het rozet kan op iedere gewenste afstand van de knop of kruk geplaatst worden.

In dit blog artikel gaan we in op de verschillende maatvoeringen van schilden, namelijk:

 • PC – Profielcilinder
 • WC – Toilet of badkamersluiting
 • Klaviersleutel
 • BB – Bontebaard sleutel
 • Blind

Deze maatvoeringen worden ook wel de slotsparinghart-op-hart of hart-tot-hart maat genoemd.

Het type slot

Allereerst is van belang te achterhalen welk type maat je hebt. De PC maat, profielcilinder, is de meest voorkomende. Een toilet of badkamer wordt doorgaans afgesloten met een toiletslot, dit noemen we de WC maat. Tot slot kan je ook nog een bontebaard (BB) hebben. In ons assortiment vind je geen bontebaard schilden. Een klaviersleutel is een slot dat een ‘ouderwetste’ sleutel gebruikt, waarbij het slotgat de vorm van de sleutel heeft.

Een ander type schild is het blinde schild. Dit schild heeft géén sleutelgat en heeft dus geen verdere afmeting. Deze worden gebruikt wanneer je een deur niet op slot hoeft te kunnen.

De slotsparing/hart-op-hart maat berekenen

Om de juiste maatvoering te berekenen bereken je altijd de hart-op-hart maat. Dit houdt in dat je altijd de afstand van het krukgat tot het slotgat berekend. Het krukgat is het deel waar de kruk in valt, het slotgat of sleutelgat is het gat onderaan het schild waar de sleutel doorheen gaat.

Hieronder zie je per type slot hoe de maatvoering berekend wordt.

Schild opmeten

Gangbare afstanden

In elk land gelden er andere normen voor de slotsparing. In Nederland zijn eigenlijk alleen de volgende maten van belang en interessant. Andere maten komen zo goed als niet voor en zijn vaak maten die specifiek op een bepaalde afstand zijn gemaakt.

Klavier

 • Klaviersleutel 56 mm
 • Klaviersleutel 72 mm

PC slot (profielcilinder)

 • 55 mm (meest gangbaar voor binnendeursloten)
 • 72 mm (meest gangbaar voor buitendeursloten)
 • 88 mm
 • 92 mm

WC slot (WC / Badkamersluiting, deze komt met de stift lengte)

 • 55 mm (stift 8mm)
 • 57 mm (stift 5mm)
 • 63 mm (stift 8mm)
 • 72 mm (stift 8mm)
*Voor bijna elke toiletuitvoering is een toiletstift van 8 mm. geschikt. Alleen voor een slotsparing van 57 mm. moet je een toiletstift van 5 mm. gebruiken.

Na het schild deurbeslag opmeten is het tijd voor het juiste schild kopen

Schild deurbeslag opmeten voor elkaar? Heb je de juiste afmeting gevonden? Dan kan je deze nu kopen bij onze deurkrukken op schild of bij ons buitendeurbeslag. Kan je jouw afmeting niet vinden, dan kan het zijn dat je een speciale afmeting hebt (bijvoorbeeld een afmeting van vroeger). Neem dan contact met ons op, dan kunnen we samen kijken of we deze toch nog voor jou zouden kunnen bestellen. Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.