Afmetingen

Profielcilinder Opmeten Hoe Doe Je dat?

Cilinderslot profielcilinder opmeten

Een profielcilinder opmeten is niet echt moeilijk, echter er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De maat van een profielcilinder opmeten is afhankelijk van twee factoren: de dikte van de deur en de dikte van het deurbeslag. De meetmethodes zijn voor het opmeten van een losse hele cilinder, een losse halve cilinder en een cilinder dat nog in de deur zit.

Een hele, losse profielcilinder opmeten

Een hele profielcilinder is een cilinder dat zowel van binnenuit als van buitenaf te openen en sluiten is met een sleutel. Een cilinderslot wordt gemeten van het midden van de cilinder, in het hart van de opening. De maatvoering van een cilinderslot wordt aangegeven in bijvoorbeeld 30/30, dit betekend dat beide zijden vanaf het hart 30 mm zijn. De volledige lengte is daarmee 60 mm.

Cilinderslot profielcilinder opmeten 1024x1024-1

Een halve, losse cilinder opmeten

Een halve cilinder is van één zijde te bedienen met een sleutel. De cilinder wordt gemeten vanaf het midden, het hart van het boutgat. De blinde zijde (de zijde die niet gebruikt wordt) is altijd 10 mm. De maatvoering van een halve cilinder wordt daarom aangegeven als bijvoorbeeld 30/10. Dit betekend dat de zijde die gebruikt wordt 30 mm is en de andere zijde 1o mm. Dit maakt de totale lengte 40 mm.

halve cilinder opmeten maattekening deurebslag expert

Een profielcilinder opmeten die nog in de deur zit

Een cilinderslot met cilindervastzetschroef opmetenTot slot kan het natuurlijk ook voorkomen dat je een profielcilinder opmeten wilt die nog in de deur bevestigd zit. Je begint met het meten vanuit het hart van de cilindervastzetschroef (zie afbeelding). Dit is de eerste schroef onder de nachtschoot. Vervolgens meet je de afstand naar links waar het deurbeslag bevestigd wordt. De dikte van het deurbeslag aan deze zijde tel je erbij op. Dit doe je ook voor de rechterzijde.

Bijvoorbeeld:

  • De afstand tot de linker zijde is 20 mm + dikte van het deurbeslag is 8 mm = totaal 28 mm.
  • De afstand tot de rechter zijde is 20 mm + de dikte van het deurbeslag is 20 mm = 40 mm.

Een cilinder is altijd minimaal 30 mm lang en mag volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen niet verder dan 3 mm uit het beslag steken. De lengte van een cilinder is in stappen van 5 mm te vergroten.

Je hebt in het voorbeeld dus aan de ene zijde 30 mm nodig (dit komt slechts 2 mm uit het beslag) en aan de rechter zijde 40 mm. Dit komt neer op een maat van 30/40.

Nieuwe cilinders aanschaffen

Bij Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak hebben een uitgebreid assortiment aan cilinders van het merk Pfaffenhain in zowel SKG** en SKG*** uitvoeringen. Bekijk hieronder een deel van het assortiment. Wilt u alle cilinders bekijken? Dan kunt u eenvoudig hier uw nieuwe cilinder uitzoeken.