Informatie

Hoe Werkt Een Deurdranger?

Hoe werkt een deurdranger

Een deurdranger is een zeer handig product dat ervoor zorgt dat de deuren in huis altijd netjes dicht gaan. Zo kun je ervoor zorgen dat bepaalde ruimtes beter op temperatuur blijven en de warmte (of juist koelte) niet verloren gaat doordat de deur open blijft staan. Zeker in de winter is het niet prettig als de deur niet goed dichtvalt en daardoor de kou naar binnen komt. Bovendien is het ook een stuk duurzamer doordat je minder warmte verlies hebt en dus ook minder energie gebruikt.

Kortom, een deurdranger is dus een ideaal product voor zowel de gebruiker als voor het milieu. Maar hoe werkt een deur dranger nou? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen.

Het mechanisme van een dranger

Een deur dranger is een apparaat dat op de deur wordt gemonteerd. Het bestaat uit een omhulsel met daarin verschillende kamers en een veer die op de deur wordt geschroefd. Wanneer de deur opengaat wordt er een veer opgespannen. Deze veer wil natuurlijk weer van spanning af en daardoor sluit de deur automatisch.

Uiteraard wordt de veer niet direct van de spanning gelaten, maar gaat dat met gepaste snelheid. Anders zou de deur in het kozijn klappen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oliedruk om de dranger geleidelijk te laten sluiten.

Verschil tussen een glij- of schaararm

Drangers voor deuren heb je in twee soorten, namelijk deurdrangers met een glijarm en deurdrangers met een schaararm. De werking van de producten is compleet anders.

Hoe werkt een dranger voor deuren met schaararm?

Deurdrangers met een schaararm zijn de meest voorkomende varianten. Vooral omdat drangers op buitendeuren worden toegepast. Buitendeuren zijn namelijk vaak een stuk zwaarder dan binnendeuren en drangers met een schaararm hebben over het algemeen meer duwkracht. Een dranger met een schaararm dankt zijn naam aan het scharende mechanisme dat de deur terug in het kozijn duwt.

Het nadeel van een dranger met schaarmechanisme is dat de armen van de dranger zichtbaar zijn als de deur gesloten is, omdat de armen dan haaks op de deur staan.

Deurdranger-met-schaararm

Hoe werkt een deurdranger met glijarm?

Drangers met een glijarm komen minder vaak voor en zijn vooral geschikt voor lichtere deuren. Ze danken de naam aan het feit dat er geen schaarmechanisme is, maar dat de hefboom die de deur op zijn plek duwt langs in rails glijdt.

Het voordeel van deze dranger is dat hij in gesloten stand niet zichtbaar is, omdat de arm van de dranger parallel loopt aan de deur.

Intersteel-Deurdranger-met-ingebouwde-met-glijarm-D-118-grijs.jpg

Deur dranger correct afstellen

Een deur dranger is eenvoudig af te stellen. Je kunt de deur wat langer open laten staan (sluitvertraging) of juist bij het openmaken meer afremmen (openingsdemping). Vooral het laatste is ideaal wanneer je niet wil dat een deur open gegooid kan worden.

Bij de meeste drangers voor deuren kun je per kamer instellen hoe snel de olie terugloopt

Een greep uit onze drangers voor diverse deuren

Hieronder vind je een kleine selectie uit ons assortiment deur drangers. Bekijk het Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak complete assortiment om een product te vinden dat bij uw situatie past.