Productinformatie

Cilinderslot Vervangen

Intersteel Woningbouw cilinder dag en nachtslot 55 mm zwart cilinderslot vervangen

Een cilinderslot vervangen als het na een lange periode van uitstekebd uw pand velilig is toch toe is aan vervanging. Een cilinderslot vervangen is dus soms onontkomelijk. Cilinders raken na jaren van goede dienst ook versleten namelijk. Het slot kan niet meer werken doordat de mechanismen in het slot niet goed meer bewegen, of wellicht is er een poging tot inbraak geweest waardoor het slot kapot gemaakt is. Als je jouw cilinder wilt vervangen, lees je in dit artikel hoe je dat precies aanpakt.

Hoe controleren of je een cilinderslot moet vervangen

Om te controleren of een cilinderslot vervangen moet worden, moet je letten op verschillende tekenen van slijtage of schade. Sleutels die vastzitten of moeilijk draaien, zijn vaak een indicatie dat het slot niet meer naar behoren werkt. Als de sleutel niet meer soepel in het slot glijdt of als je weerstand voelt bij het draaien, kan het cilinderslot versleten zijn. Ook als je schade ziet aan de buitenkant van het slot, zoals buigen of barsten, is het tijd om het te vervangen. Het is belangrijk om een defect slot snel aan te pakken omdat het de beveiliging van je huis of eigendom kan verminderen. Regelmatig onderhoud, zoals het smeren van het slot met grafietpoeder, kan de levensduur verlengen en voorkomen dat je het slot moet vervangen.

Een cilinder of een insteekslot?

Een cilinderslot kan duiden op twee dingen: een cilinder of een insteekslot. Een cilinder is het rechter product, een insteekslot of cilinderslot het linker product. In dit blog artikel gaan we in op het vervangen van de linker. We hebben in ons blog ook geschreven over het opmeten van een (profiel)cilinder, hoe een cilinderslot (of insteekslot) te kopen, en natuurlijk vind je in ons assortiment profielcilinders en insteeksloten.

Cilinderslot-profielcilinder-opmeten-1024x1024-1 cilinderslot vervangen

Belangrijke informatie vóórdat je een cilinderslot koopt

Ga je een cilinderslot vervangen, dan zijn er bepaalde specificaties die van belang zijn te weten voordat je het slot koopt. Dit zijn de afmeting van het slot, de doornmaat en de slotsparing.

Grootte van het slot – De afmetingen van het slot dienen natuurlijk overeen te komen met die van het gat in de deur, zodat het nieuwe slot goed in de deur past.

Doornmaat – De doornmaat is de afstand van de kruk en het sleutelgat t.o.v. de rand van de deur. Meer hierover vind je in doornmaat en slotsparing van een slot.

Slotsparing / Hart-op-hart maat – De slotsparing of HoH afmeting is de afstand tussen de kruk en het sleutelgat. Deze afstand is van belang, omdat het slot goed in de deur moet passen achter het schild of het reeds geplaatste rozet. Ook hiervoor lees je weer hetzelfde artikel: doornmaat en slotsparing van een slot. Voor meer informatie over de verschillende Hart-op-hart afmetingen lees je dit artikel: schilden opmeten.

Onderzoek eerst wat het probleem is

Het probleem hoeft niet persé te zijn dat de cilinder kapot is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de sluitplaat in de weg zit, dat de deur niet goed sluit waardoor het slot niet open of dicht kan. Ben je nieuw in een woning en wil je er zeker van bent dat niemand anders meer een sleutel heeft voor dit slot? Dan kan je ook alleen de cilinder vervangen, in plaats van het hele slot. Onder profielcilinders vind je meer informatie. Deze informatie is echt nodig voor het cilinderslot vervangen kan beginnen.

Het cilinderslot vervangen en/of monteren

Het begint vanzelfsprekend met het opmeten van het cilinderslot, bekijk daarvoor de stappen hierboven. Het monteren kan je vervolgens gemakkelijk zelf doen. Eerst haal je de bout uit de cilinder die zich aan de kopse kant van de deur bevindt. Door de sleutel een beetje te draaien in de opening kun je de cilinder zelf uit de deur halen.

Cilinderslot vervangen? De Deurbeslag Expert staat klaar om te helpen.

Gerelateerde berichten