Productinformatie

Cilinderslot Vervangen

Intersteel Woningbouw cilinder dag en nachtslot 55 mm zwart cilinderslot vervangen

Cilinders moet je na een lange periode vervangen. Zo houd je jouw pand veilig. Cilinders raken na jaren van goede dienst namelijk ook versleten. Het slot kan niet meer werken doordat de mechanismen in het slot niet goed meer bewegen, of wellicht is er een poging tot inbraak geweest waardoor het slot kapotgemaakt is. Als je jouw cilinders wilt vervangen, lees je in dit artikel hoe je dat precies aanpakt.

Hoe controleer je of je cilinders moet vervangen?

Om te controleren of een cilinderslot vervangen moet worden, moet je letten op verschillende tekenen van slijtage of schade. Sleutels die vastzitten of moeilijk draaien, zijn vaak een indicatie dat de cilinder niet meer naar behoren werkt. Als de sleutel niet meer soepel in het slot glijdt of als je weerstand voelt bij het draaien, kan het versleten zijn. Ook als je schade ziet aan de buitenkant van de cilinders, zoals buigen of barsten, is het tijd om die te vervangen. Het is belangrijk om een defect slot snel aan te pakken omdat het de beveiliging van je huis of eigendom kan verminderen. Regelmatig onderhoud, zoals het smeren van het slot met grafietpoeder, kan de levensduur verlengen en voorkomen dat je de cilinder moet vervangen.

Onderzoek eerst wat het probleem is

Het probleem hoeft niet persé te zijn dat de cilinder kapot is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de sluitplaat in de weg zit, dat de deur niet goed sluit waardoor het slot niet open of dicht kan. Ben je nieuw in een woning en wil je er zeker van zijn dat niemand anders meer een sleutel heeft voor dit slot? Dan kan je ook alleen de cilinders vervangen, in plaats van het hele slot. Onder profielcilinders vind je meer informatie. Deze informatie is echt nodig voor je de cilinders kunt gaan vervangen.

Een cilinder of een insteekslot?

Een cilinderslot kan duiden op twee dingen: een cilinder of een insteekslot. In dit blogartikel gaan we in op het vervangen van cilinders. We hebben in onze blog ook geschreven over het opmeten van een (profiel)cilinder en hoe een cilinderslot te kopen. Natuurlijk vind je in ons assortiment ook insteeksloten.

Cilinderslot-profielcilinder-opmeten-1024x1024-1 cilinderslot vervangen

Belangrijke informatie vóórdat je een cilinderslot koopt

Ga je een cilinderslot vervangen, dan zijn er bepaalde specificaties die van belang zijn te weten voordat je het slot koopt. Dit zijn de afmeting van het slot, de doornmaat en de slotsparing.

Grootte van het slot – De afmetingen van het slot dienen natuurlijk overeen te komen met die van het gat in de deur, zodat het nieuwe slot goed in de deur past.

Doornmaat – De doornmaat is de afstand van de kruk en het sleutelgat t.o.v. de rand van de deur. Meer hierover vind je in doornmaat en slotsparing van een slot.

Slotsparing of Hart-op-hart maat – De slotsparing of HoH-afmeting is de afstand tussen de kruk en het sleutelgat. Deze afstand is van belang, omdat de cilinder goed in de deur moet passen achter het schild of het reeds geplaatste rozet. Voor meer informatie over de verschillende Hart-op-hart afmetingen lees je ons artikel over schilden opmeten.

Vervang en plaats zelf de cilinder

Na het meetwerk, kun je zelf een cilinder monteren. Eerst haal je de bout uit de cilinder die zich aan de kopse kant van de deur bevindt. Door de sleutel een beetje te draaien in de opening kun je de cilinder zelf uit de deur halen. Heb je advies nodig over het vervangen van cilinders en ander buitendeurbeslag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij onze speciaalzaak voor deurbeslag.