Afmetingen, Productinformatie

Waar Moet Een Brievenbus Aan Voldoen?

Brievenbus afmetingen en eisen

Is de afmeting en plaatsing van uw brievenbus door de overheid bepaald? In diverse plekken van het land wordt de brievenbus ook wel postbus genoemd. De wet stelt bepaalde eisen aan de plaatsing en uitvoering van postbussen in Nederland. Dit met onder meer het oog op de arbeidsomstandigheden voor postbezorgers, maar ook zodat er standaard afmetingen van bijvoorbeeld briefpost gehanteerd kan worden.

  • De plaats – De postbus dient zo dicht mogelijk aan de openbare weg te staan. Als jouw brievenbus in of bij de woning zit of staat, dan mag de afstand van de weg naar de brievenbus niet meer dan 10 meter zijn. Als het voorste deel van het pad van de weg naar jouw woning gemeentegrond is, wordt dit gedeelte ook meegerekend. Een postbode mag ook geen trappen op en af moeten die hoger zijn dan 2,5 meter gemeten vanaf het wegdek.
  • Galerijflat – Bij galerijflats moeten de postbussen altijd bij elkaar geplaatst zijn, en zo dicht mogelijk bij de ingang van de flat zijn.
  • Recreatieterreinen – Bij recreatieterreinen zoals campings, bungalowparken en vergelijkbare plekken moet de brievenbus bij de ingang van het terrein staan. Als dit niet zo is mag de postbode de post afgeven bij de beheerder.
  • Collectieve gebouwen – In collectieve gebouwen, zoals ziekenhuizen, verzorgingsflats en kazernes, wordt de post in een gemeenschappelijke postbus bezorgd. Een centraal punt in de hal van het gebouw is ook toegestaan.

Burg Wächter brievenbus kast antraciet amsterdam

De uitvoering van de brievenbus

De inwerp opening cvan uw brievenbus dient horizontaal te zijn (liggend). De opening moet minimaal 265 mm lang en 32 mm hoog zijn. De postbode moet gemakkelijk bij de opening kunnen. Een hoogte van 110 cm gemeten vanaf de grond waar de postbode staat is ideaal. De opening van de postbus mag niet lager dan 60 cm en niet hoger dan 180 cm zijn. De post dient ook altijd gemakkelijk door de opening te kunnen. Bij een opvang of bewaarruimte achter de opening gelden de volgende minimale afmetingen: 150 mm diep, 270 mm breed en 380 mm hoog.

Moderne postbussen

Moderne brievenbussen hebben een revolutie teweeggebracht in het design van deze alledaagse voorwerpen. De klassieke rode en houten postbussen maken steeds vaker plaats voor strakke en stijlvolle modellen, waarbij zwart en roestvrijstaal (RVS) de overhand nemen in de markt. De populariteit van zwarte postbussen is deels te danken aan hun tijdloze uitstraling die bij elke gevel past, terwijl RVS postbussen gewild zijn om hun duurzame en moderne uitstraling die weinig onderhoud vereist.

brievenbus Burg-Wächter-brievenbus-kast_zilver-amsterdam_brievenbussen-kopen

Deze nieuwe generatie brievenbussen is niet alleen esthetisch aantrekkelijker, maar vaak ook functioneler. Ze zijn ontworpen om beter bestand te zijn tegen weersinvloeden en om de veiligheid van post te waarborgen door middel van geavanceerde slotmechanismen. Bovendien zijn ze vaak voorzien van slimme functies, zoals een ingebouwde verlichting of een notificatiesysteem dat de eigenaar waarschuwt als er post is bezorgd.

De trend gaat ook gepaard met een toenemend bewustzijn van het belang van goede materiaalkeuze voor zowel esthetiek als milieu-impact. RVS is bijvoorbeeld volledig recyclebaar, wat bijdraagt aan de circulaire economie. Zowel de zwarte als de RVS postbussen vertegenwoordigen een verschuiving naar een meer design-georiënteerde en duurzame benadering in de wereld van postontvangst.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot uw brievenbus, bel of chat met ons. Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.