Onderhoud

RVS Deurbeslag Onderhouden En Opschonen

RVS deurbeslag onderhouden schoonhouden

Net zoals wij, heeft U waarschijnlijk graag dat Uw RVS deurbeslag onderhouden is en mooi blinkt. RVS is een zeer mooi en praktisch materiaal, echter vergt het onder- en schoonhouden daarvan weinig tijd, maar redelijk wat aandacht. Onder andere vingerafdrukken, vlekken, krassen, onjuist gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en eventueel zelfs roest kunnen ervoor zorgen dat Uw RVS deurbeslag minder mooi oogt. Hieronder leest U wat U kunt doen om  RVS deurbeslag onderhouden te krijgen en het weer mooi te houden en te laten blinken!

Benodigdheden voor RVS deurbeslag onderhouden

Gereedschappen

 • Een zachte poetsdoek

Materialen

 • Een sopje met ontvettend en niet schurend schoonmaakmiddel
 • Olijf of sla-olie
 • Cif, het liefst speciaal voor RVS
 • RVS reinigingsmiddel, dit raden wij ten alle tijden aan.

Wat is RVS precies?

RVS is een legering (een mengsel van verschillende metalen) bestaande uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht staat RVS niet voor roestvrij staal maar voor roestvast staal. Dat wil dus wel degelijk zeggen dat RVS kan roesten! Echter is het zo dat er een beschermlaagje op het oppervlak van RVS ontstaat dat roestvorming boven het oppervlakte houdt en de roestvorming vertraagt.

Bij beschadiging van de beschermlaag (ook wel ‘oxidehuid’) kan het gebeuren dat er roest onder het oppervlakte gaat zitten. Zolang de beschermlaag dicht is kan er geen reactie met andere stoffen plaatsvinden en zal RVS binnen in dus niet roesten. Daarom is het dus zaak dat te voorkomen en RVS met zorg te behandelen. Een beschadiging aan die beschermlaag kan ontstaan door het gebruiken van verkeerde chemische stoffen (in schoonmaakmiddelen bijvoorbeeld) en krassen met scherpe voorwerpen. De beschermlaag herstelt zich van nature, maar dit kan worden geholpen met het gebruik van de juiste RVS reinigers en onderhoudsproducten.

RVS Deurbeslag Onderhouden Tips

OLIVARI DEURKRUK rvs deurbeslag onderhouden

1. Vingerafdrukken verwijderen

Met RVS krijgt U te maken met vingerafdrukken, vooral in het begin als het nog nieuw is. Vingerafdrukken zijn echter redelijk eenvoudig te verwijderen met behulp van:

 • Een zachte poetsdoek en een sopje met ontvettend en niet schurend schoonmaakmiddel. Maak de doek niet te nat en gebruik niet al te veel zeep. U kunt de vingerafdrukken er op deze manier afpoetsen.
 • Gebruik een speciaal voor RVS bestemd poetsmiddel. Deze zijn te verkrijgen in de bouwmarkten of op internet.
 • Om het wat mooi blinkend te krijgen kunt U een klein beetje olijf of sla-olie gebruiken om het op te poetsen. Een paar druppels volstaat.

2. Vlekken verwijderen

Naast (de veelvoorkomende) vingerafdrukken op Uw RVS kunnen er ook andere vlekken ontstaan. Deze zijn eenvoudig te verwijderen met wat (voor RVS bestemde) Cif. Gebruik hiervoor weer een zachte poetsdoek en geen ruwe materialen, zoals een schuurspons of een staalborstel! Ook kunt U na het schoonmaken het RVS oppoetsen met wat olijf of sla-olie om het geheel een mooi glanzend uiterlijk te geven.

3. Beschermen voor langere tijd met een RVS Polish

Naast het achteraf schoonmaken kunt U ook beschermende middelen gebruiken die het ontstaan van vlekken juist voorkomen. In de bouwmarkten en ook op het internet zijn er veel producten te vinden die U helpen met het voorkomen van vlekken op Uw RVS deurbeslag. Als U niet weet welke product U nodig heeft, laat U dan adviseren in de winkel.OLIVARI DEURKRUK rvs deurbeslag onderhouden

Pas op met de volgende zaken bij RVS deurbeslag onderhouden!

 • Vaatwasmiddelen. Vooral lage kwaliteit RVS kan door het gebruik hiervan worden aangetast.
 • Zoute/Zure stoffen. Bijvoorbeeld azijn of citroensap. Het gebruik hiervan kan leiden tot het ontstaan van oneffenheden of vlekjes op het RVS.
 • Hoge temperaturen. Vermijd het contact met hoge temperaturen. Daardoor kunnen er strepen op het RVS ontstaan die lastig te verwijderen zijn.
 • Vaatwasmiddelen. Vooral lage kwaliteit RVS kan door het gebruik hiervan worden aangetast.
 • Ruwe schoonmaakmiddelen. Gebruik geen staalborstel of schuurspons! Daar krijgt U krassen van als u uw RVS deurbeslag onderhouden gaat.

Meer informatie over hoe je RVS deurbeslag onderhouden blijft? Kijk dan voor al onze artikelen binnen onze kennisbank. Kijk voor het beste aanbod aan deurbeslag op betreffende categorieën, zoals deurkrukken, deurknoppen of het artikel van deurcamera’s. Zijn je vragen toch niet helemaal beantwoord? Laat het ons weten! We beantwoorden al je vragen graag via de telefoon, live chat of als reactie hieronder. neem contact op met Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.