Klusgids

Hoe Vastzittend Deurbeslag Verwijderen?

Hoe verwijder je deurbeslag verwijderen

Deurbeslag verwijderen kan nog een hele uitdaging zijn, wellicht vind je hier de antwoorden die je zoekt. Als je huidige deurbeslag aan vervanging toe is, kun je deze vervangen door nieuwe deurknoppen en deurklinken. Hiervoor moet je natuurlijk eerst het huidige deurbeslag verwijderen, zonder dat de deur hierbij beschadigd raakt. Ook wanneer je de deur wilt gaan beschilderen, is het handig om het deurbeslag te demonteren, zodat dit niet onder de verf komt te zitten. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je de deurknoppen, krukken en klinken die nu in je deuren zitten gemakkelijk kunt verwijderen, zodat je vervolgens het nieuwe deurbeslag erin kunt monteren of de deur kunt gaan beschilderen.

Wat heb je nodig voor het deurbeslag verwijderen?

Het verwijderen van een deurkruk is een eenvoudig klusje, waar je niet al te veel materialen voor nodig hebt. Eigenlijk heb je alleen maar materialen nodig waarmee je de schroeven van het deurbeslag verwijderen kunt, de kapjes van de rozetten en de rozetten zelf los kunt halen: een kruisschroevendraaier en een platte schroevendraaier, of een schroefmachine.
Wanneer je een deurknop hebt waarbij je de schroeven aan de binnenkant niet direct ziet, heb je ook een kleine metalen clip of sleutel nodig om de knop los te maken van de deur.deurkruk-aston-mat-zwart_sfeerfoto deurbeslag verwijderen

Veilig deurbeslag verwijderen

Veilig deurbeslag verwijderen is een proces dat zorgvuldigheid vereist om schade aan de deur te voorkomen. Allereerst moet je de juiste gereedschappen verzamelen, zoals een schroevendraaier en eventueel een inbussleutel. Begin met het lokaliseren van de schroeven die het deurbeslag vasthouden. Deze kunnen verborgen zijn onder een decoratieve plaat of een afdekking. Draai de schroeven voorzichtig los en plaats ze op een veilige plek zodat je ze niet kwijtraakt.

Wanneer alle schroeven zijn verwijderd, trek je het handvat of de knop voorzichtig weg van de deur. Als het deurbeslag uit meerdere onderdelen bestaat, zoals een handvat en een slotplaat, verwijder deze dan één voor één. Zorg ervoor dat je de volgorde van demontage onthoudt, wat het weer in elkaar zetten vergemakkelijkt.

Wat als het deurbeslag vderwijderen echt niet gaat?

Indien het deurbeslag vastzit, forceer het dan niet. Gebruik liever een beetje smeermiddel om het los te maken. Wees ook voorzichtig met het gebruik van kracht; je wilt niet het mechanisme binnenin beschadigen of de afwerking van de deur bekrassen.

Na het verwijderen, reinig je het gebied waar het deurbeslag heeft gezeten met een geschikte reiniger, afhankelijk van het type deur. Zo zorg je ervoor dat het nieuwe deurbeslag op een schone en gladde oppervlakte kan worden geïnstalleerd. Als je van plan bent hetzelfde deurbeslag terug te plaatsen, is dit ook een goed moment om het te reinigen en te smeren voor een soepele werking.

zwart-deurbeslag_deurbeslag-expert deurbeslag verwijderenHoe ga je te werk?

Bij het verwijderen van een deurkruk, draai je eerst met behulp van de schroevendraaier de kleine schroeven van de aan de onderkant of de zijkant van de deurkruk los. Wanneer deze losgedraaid zijn, kun je de deurkruk voorzichtig van de deur aftrekken. Nu kun je de krukstift, de metalen pen die de twee krukken aan beide kanten van de deur met elkaar verbindt, uit het gat in de deur halen.
Vervolgens neem je de platte schroevendraaier om de kapjes van de rozetten los te schroeven. Dit zijn de kleine metalen plaatjes die tegen de zijkant van de deur aanzitten. Wanneer je deze kapjes aan beide kanten van de deur los hebt, kun je deze met behulp van de metalen inkeping loshalen. Nu worden de metalen rondjes die de deurkruk ondersteunden zichtbaar: de onderrozetten. Met een schroevendraaier of schroevendraaier kun je deze rozetten uit de deur verwijderen. Na het uitvoeren van al deze stappen, heb je een kale deur met gaten waar de schroeven en de deurkrukken eerst bevestigd zaten.

Deurbeslag verwijderen kan soms een uitdaging zijn. Wanneer je een deurknop hebt waarbij de schroeven niet direct zichtbaar zijn, kun je aan de zijkant van de deurknop vaak een klein metalen slotje vinden. Met behulp van bijvoorbeeld een paperclip kun je hierin duwen, om zo de deurknop los te maken. Wanneer je deze los hebt, spreekt de rest eigenlijk voor zich. De schroeven waarmee de knop aan de deur bevestigd zat, worden zichtbaar. Deze kun je met behulp van een schroevendraaier of een schroefmachine losdraaien, waarbij je op dezelfde manier te werk gaat als bij het verwijderen van een deurkruk.

Voor meer artikelen over klustips over deurbeslag verwijderen kijk je in ons klusblog, daar vind je alle informatie die je nodig hebt. Heb je toch nog vragen bel of App ons dan even, Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.

Gerelateerde berichten