Afmetingen, Klusgids

Hoe Perfect Deurbeslag Monteren?

Deurbeslag monteren hoe doe je dat

Deurbeslag monteren is niet heel erg moeilijk, echter kan soms voor kleinen uitdagingen zorgen. Is je huidige deurbeslag aan vervanging toe, of heb je net een nieuwe deur aangeschaft die nog van een passende deurkruk of knop voorzien moet worden? Na het lezen van een korte uitleg monteer je je deurbeslag eenvoudig zelf. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een deurklink of deurknop plaatst in een nieuwe of in een bestaande deur.

Voorbereiding bij deurbeslag monteren in een nieuwe deur

Wanneer je een nieuwe deur aanschaft, zullen hier in de meeste gevallen nog geen gaten inzitten waar je het nieuwe deurbeslag in kunt plaatsen. Je gaat dus al het deurbeslag monteren. Je kunt hiervoor eerst de doornmaat en de afstand voor het slot uitmeten en op de deur uittekenen met een potlood. De doornmaat is de afstand van de voorplaat van het slot tot het midden van het krukgat, en de afstand is de lengte van de onderkant van de deur tot het midden van het krukgat, doorgaans 1050 millimeter. Boor vervolgens een gat ter grootte van 5 millimeter op de plek waar de twee afstanden elkaar kruisen, en maak dit gat groter met behulp van een houtspeedboor, tot 12 millimeter. Nu kan het slot in de deur worden geplaatst en worden vastgedraaid met behulp van een schroevendraaier of een schroefmachine.deurbeslag monteren

Plaatsing van het nieuwe deurbeslag

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd of een deur hebt waar het oude deurbeslag al uit is verwijderd, kun je doorgaan met het deurbeslag monteren en afregelen. Je begint door de verbindingsstift zo door het slot te steken dat hij aan beide kanten van de deur even ver uitsteekt. Nu schuif je aan elke kant de deurkruk met de rozetten over de stift, zodat ze aansluiten op de deur. Zorg ervoor dat je de deurkrukken en de rozetten horizontaal tegen de deur aan drukt, en teken met een potlood of stift de boorgaten af. Verwijder de deurkrukken vervolgens weer van de deur, en boor voorzichtig gaten van 5 millimeter breed op de plaats van de markeringen. Nu kun je de deurkrukset weer op de verbindingsstift plaatsen, en deze vastzetten in de geboorde gaten met behulp van patentbouten en schroeven.

Controleren of alles goed vast zit

Is het deurbeslag monteren gelukt en in de deur geplaatst, dan is het natuurlijk van belang om goed te kijken of alles goed vast zit en of de deurkruk op de juiste manier kan bewegen. Let er hierbij op dat de deurkrukken en rozetten aan beide kanten van de deur precies horizontaal staan. Beweeg de deurklink een aantal keer op en neer om te controleren of hij vrij kan bewegen. Wanneer hij los of scheef zit, kun je aanpassingen maken met behulp van een schroevendraaier. Het is belangrijk om dit direct te doen, om eventuele schade later te voorkomen.  Zit het deurbeslag goed vast, dan is de deur met je nieuwe deurklinken klaar voor gebruik!

Hieronder vind je een praktische video waarin kort wordt uitgelegd hoe je deurbeslag monteert:

Voor andere interessante artikelen over het monteren van deurbeslag kan je eens kijken binnen ons klusblog, daar vind je allerlei informatieve artikelen. Heb je dan alsnog vragen over deurbeslag monteren, bel of App ons, Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.

Gerelateerde berichten