Wat is een kerntrekbeveiliging? Een van de nieuwere ontwikkelingen op het gebied van inbraak is kerntrekken. Het wordt steeds vaker gebruikt omdat het een simpele methode is voor inbrekers om een (voor)deur open te maken. Het is tegenwoordig zelfs een van de meest gebruikte methodes om in te breken. Naast dat er voor kerntrekken eigenlijk alleen maar standaard gereedschap benodigd is (wat elke doe-het-zelver wel in huis heeft), is het een supersnelle methode om een slot te openen. Een ervaren inbreker is binnen 20 seconden binnen. In dit artikel leggen we je alles uit over kerntrekken. Wat is het precies? En belangrijker: hoe kan jij je huis ertegen beschermen?
Wat is kerntrekken?
Kerntrekken is in essentie erg simpel. Met hulp van een boormachine schroeft de inbreker een schroef in het cilinderslot van de deur. Daarna kan hij met een klauwhamer (of ander zelfgemaakt gereedschap) de schroef mét cilinder en al uit de deur trekken. Zo verkrijgt hij toegang tot het slot. Nu is het een kwestie van het slot omdraaien et voilà, de deur is open. Dit alles kan doorgaans in minder dan 20 seconden. Voor een duidelijk filmpje hoe inbrekers kerntrekken toepassen, kun je de onderstaande video van de politie bekijken:
Kerntrekbeveiliging
Het cilinderslot staat centraal bij kerntrekken. Deze wordt afgebroken en daardoor krijgt de inbreker toegang tot je huis. Gelukkig is het mogelijk om het cilinderslot kerntrek-proof te maken met een kerntrekbeveiliging. Hiervoor kun je kiezen uit twee verschillende methodes:
- Een anti-kerntrekcilinder plaatsen
- Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging installeren
Een anti-kerntrekcilinder is een versterkte cilinder. Hierdoor kan de cilinder extra veel trekkracht weerstaan. De inbreker kan deze dus niet uit het slot trekken. Bij het uitkiezen van een anti-kerntrekcilinder wordt het aangeraden er een te kiezen die meer dan 15Kn kan weerstaan. Kerntrekbeslag daarentegen, werkt op een andere manier. Het extra stevige beslag wordt vanuit de binnenkant geplaatst, waardoor er van buitenaf geen schroeven te zien zijn. Op deze manier kan de inbreker dus niet eens toegang krijgen tot het cilinderslot en zal kerntrekken dus zinloos zijn.
Wetgeving omtrent kerntrekken en kerntrekbeveiliging
Op dit moment zijn weinig sloten in Nederland kerntrek-proof. Dat komt omdat het gaat om een nieuwere inbraakmethode. Er is dus ook op dit moment nog geen duidelijke wetgeving over hoe je deur beveiligd moet zijn tegen kerntrekken. Echter adviseert het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) het volgende:
- Installeer ten minste een SKG*** cilinder (hier vertellen we later in dit artikel meer over)
- Plaats kerntrekbeslag/versterkte cilinder met een minimale uittrekkracht van 15Kn
De ‘Bulgaarse Methode’
De Bulgaarse Methode vertoont overeenkomsten met standaard kerntrekken. Echter is het grote verschil dat de Bulgaarse methode vaak op simpele sloten wordt toegepast. Daarnaast kan de inbreker binnen enkele seconden binnen zijn. De methode kan worden toegepast als je een slot hebt waarbij de cilinder enkele millimeters buiten de deur steekt en het deurbeslag van buiten in de deur is geschroefd. De Bulgaarse Methode gaat als volgt te werk:
- De inbreker schroeft het deurbeslag open of sloopt het eruit met een schroevendraaier
- Met de hulp van een tang wordt het cilinderslot eruit geslagen
- De deur is geopend
De beste oplossingen tegen de Bulgaarse Methode is een slot te installeren waarbij de cilinder niet meer dan een millimeter uitsteekt, of het deurbeslag vanuit de binnenkant van de deur geïnstalleerd is. Bekijk het onderstaande filmpje van de politie Brabant om te zien hoe de Bulgaarse methode te werk gaat:
Het SKG keurmerk
Het kerntrekken echt tegen gaan? Dan is de kerntrekbeveiliging de enigste oplossing. Het SKG keurmerk is een keurmerk dat wordt gegeven door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Zij testen sloten op hun sterkte en duurzaamheid. Hun keurmerk bestaat uit 3 klassen: SKG*, SKG** en SKG***. Zoals eerder vermeld, raad het PKVW aan om een slot met SKG*** te installeren. De classificatie qua sterren wordt gegeven voor hoelang het product de inbreker ophoudt. SKG*** sloten houden de inbreker minstens 5 minuten op. Dit klinkt kort, maar voor een inbreker lijkt elke minuut een eeuwigheid te duren. Met elke seconde die ze langer aan het slot staan, is de kans groter betrapt te worden. De kerntrekbeveiliging werkt. Veel inbrekers kiezen daarom voor de makkelijke weg en laten SKG*** sloten gauw liggen als ze deze tegenkomen.
Algemene tips voor het verbeteren van de veiligheid
Er zijn meerdere tips voor het verhogen van de veiligheid van jouw woning, zo adviseren de politie, overheid en wijzelf om altijd te kiezen voor veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging (/ SKG keurmerk), een deurcamera / digitale deurspion en een kierstandhouder. Door deze middelen te gebruiken in uw woning verhoogt u de veiligheid direct al aanzienlijk. Echter zijn er ook nog andere praktische tips. Zo wordt het aangeraden om een Whatsapp groep te maken met bewoners in jouw buurt, dan kunnen jullie elkaar direct wijzen op verdachte personen in de wijk. Iets anders wat van belang is, inbrekers markeren een huis vaak als deze een goed doelwit is voor een woninginbraak. Maak foto’s en stuur deze naar de politie en verwijder deze markering vervolgens, zodat de inbrekers weten dat er iemand thuis is.
Meer vragen over kerntrekbeveiliging, bel of App ons even Deurbeslag Expert Slotenspeciaalzaak.