Nu je je huis hebt voorzien van prachtige deurklinken wil je ook dat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Dus je wilt je deurbeslag beschermen. Een deurklink wordt dag in dag uit aangeraakt, soms met schone, maar ook wel eens met vieze handen. Toch staan we hier niet altijd bij stil en wordt deurbeslag maar zelden schoongemaakt. Omdat het vuil de deurklink kan aantasten volgen hieronder enkele tips voor het onderhouden van deurbeslag.
Het schilderen van deurbeslag
Mocht je je deuren gaan voorzien van een likje verf, haal dan bij voorbaat het deurbeslag van de deur. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen verf op je deurknop of klinkt komt, want dat krijg je er niet meer vanaf zonder de deurklink te beschadigen. Monteer het deurbeslag pas weer als de verfdampen zijn verdwenen en de verf is uitgehard. Niet alleen loop je dan minder kans om je pas geverfde deur te beschadigen, maar ook voorkom je hiermee dat de verfdamp het deurbeslag aantast.
Deurbeslag beschermen en schoonmaken
Om aanslag te voorkomen moet je je deurbeslag minimaal één keer in de twee maanden reinigen. Afhankelijk van het materiaal waarvan je deurbeslag gemaakt is, moet je dit op verschillende manieren aanpakken.
En bij RVS?
Je kunt je Roestvrij Stalen deurbeslag beschermen door het schoon te maken met water en (niet schurend) schoonmaakmiddel. Je kunt eventueel ook speciale RVS reiniger gebruiken, dit is verkrijgbaar op bouwmarkten en op het internet. Om je deurbeslag te laten glanzen kun je je deurbeslag oppoetsen met een druppeltje sla- of olijfolie. Klik hier voor een uitgebreidere instructie.
Messing vergt een speciale behandeling
Als je deurbeslag van messing gemaakt is kun je een vochtige doek of spons gebruiken. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt afgeraden omdat deze de laklaag van messing kunnen beschadigen. Als dit gebeurt, kan het messing oxideren. Ter bescherming kun je je deurbeslag na het poetsen insmeren met een dun laagje zuurvrije vaseline of blanke was.
Smeedijzer deurbeslag
Om smeedijzer schoon te maken kun je het beste wat lichte olie op een doek doen en je deurbeslag daarmee inwrijven. Mochten er beschadigingen aan je deurbeslag gekomen zijn, dan kun je deze aanstippen met speciale smeedijzer verf. Smeedijzer deurbeslag beschermen kan zo eenvoudig zijn.
Deurbeslag beschermen en toch aanslag
Mocht er toch aanslag op je deurbeslag zitten, dan is het mogelijk om je deurbeslag te laten polijsten. Belangrijk om in je gedachten te houden is dat hierbij een heel klein deel van het deurbeslag wordt weggeschuurd, waardoor eventuele versieringen verloren kunnen gaan. Als je deurbeslag gepolijst is zal het er weer glanzend en als nieuw uitzien. Als je je deurbeslag niet wil laten polijsten kun je ook gebruik maken van een anti-aanslagproduct.
Zoek in onze uitgebreide online productcatalogus bij de Deurbeslag Expert